18.7.2009

Pähkinäinen "-offee"


Millähän nimellä tätäkin nyt sitten kutsuisi? Banoffee tässä on periaatteessa perustana, banaani vaan korvattu pähkinöillä. Tehdessäni ekaa kertaa banoffeeta, tuli heti mieleeni, että voisi toimia omaan makuuni paljon paremmin pähkinäisenä versiona. Se banaani siinä ei ole oikein mun juttuni. Vaikka kyllä sitä banaaniversiotakin söi, mutta parempaakin voisi olla.

Nyt tuli tilaisuus kokeilla tätä pähkinäversiota ja maku oli todellakin parempi! Vetelin reseptin vaan ihan päästäni sen yhden banoffeekokeilun jäljiltä ja sen huomasi. Keksipohjasta tuli aikas paksu, joten ens kerralla keksin määrää vähän pienemmäksi. Muuten oikeestaan muuten lähes täydellinen suoritus!

Tässä ohjetta (josta siis kannattaa vähän tota pohjan määrä vähentää, jollei tykkää tosi tuhdeista pohjista). Tein 20cm rengasvuokaan ja se oli tälle annokselle varsin sopiva koko.

400g digestive-keksejä
200g voita

1 purkki kondensoitua maitoa
pari kourallista pähkinöitä
purkki Flora Vispiä

Murskaa keksit ja sekoita sulatettu voi keksimuruun. Painele seos vuoan pohjille ja reunoille. Vuoan reunat kannattaa kelmuttaa, niin valmiina kakku irtoaa ehjänä helpommin. Keitä kondensoitua maitoa. Nyt keitin reilun tunnin ja ehkä hiukan kauemmin olis saanut keittää. 2,5 tuntia viimeksi oli kuitenkin liikaa. Että jotain tolta väliltä olis varmaan hyvä. Kaada kondensoidusta maidosta keitetty "kinuski" keksipohjan päälle ja ripottele kinuskin päälle "sillain sopivasti" pähkinöitä. Itse laitoin noita samoja sisälle kakkuun, mitä kuvassakin näkyy päällisen koristeina. Vispaa Flora Vispi ja mausta sitä sokerilla. Laita vaahto jäähtyneen kinuskin ja pähkinöiden päälle. Koristele lopuksi.

Namskis!

15.7.2009

Kesäkiireitä

Tää kesä on tällaista, että koko ajan ollaan joko menossa tai tulossa. Ei ole paljon päivitettävää blogiin. Joko ollaan oltu koko ajan reissun päällä kyläilemässä tai sitten meillä on vieraita. Pihahommiakin ja muuta puuhaa piisaa. Perjantaille olis ehkä kakun paikka, mutta saas nähdä kuin tässä kaikelta kiireeltään ehtii. Toivottavasti ehtis, niin sais tännekin taas päivitettävää.

Aurinkoisia kesäpäiviä lukijoille!

7.7.2009

Mansikkainen Brita-kakku



Oikeesti. Maailman paras mansikkakakku! Ulkonäöllisesti tää ei mikään kaunistus ole, mutta maultaan ihan tajuttoman hyvää! Mä tykkään, mies tosin nyrpistelee tälle aina nenäänsä. Oli miten oli, mutta tätä on saatava joka kesä ja tänä kesänä tää oli toinen kerta. Kai sitä pitää vielä ainaskin kerran vääntää. :P

Koristelin kakun mansikoilla ja jo valmiiksi jemmassa olleilla lehdillä. Muutamia helmiä sinne tänne ja valkosuklaa raidoitus mansikoiden päälle. Nam!

Päällä ja välissä kuohukermaa noin 4 dl ja noin 1 dl Flora Vanillaa. Jämät jääkaapista - siitähän tää idea oikeestaan taas lähtikin. 4dl kermaa oli menossa vanhaksi, joten se oli ihan pakko käyttää johonkin. Ja eihän sitä nyt ruuanlaittoon voi käyttää, kun kakunkin voi leipoa! ;)



Alla olevalla ohjeella tein ja hyvin onnistu. Tosin pieni työtapaturma meinas taas syntyä, kun kesken taikinan teon kurkkasin jääkaappiin todetakseni maidon olevan loppu. No mitäs sen tilalle? Ei ollut kermaakaan (jos olis vaikka vähän vedellä lantrannut) kuin juuri ja juuri noihin täytteisiin. Kauramaitoa olis ollut, mutta kuka sellaista nyt tähän olis uskaltanut kokeilla. Onneksi kaapin perukoilta löytyi purkki Flora Vanillaa ja ajattelin sen varmaankin ajavan maidon asian ja niinhän se teki. Korvasin siis reseptistä 1,5 dl maitoa tuolla Vanillalla. Hyvin onnistui ja makukin oli jälleen kerran aivan täydellinen!

Ohjetta:

Kakkupohja
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa (mulla siis tällä kertaa Flora Vanillaa)

Marenki
4 valkuaista
3 dl sokeria
70-100 g pähkinä-/mantelirouhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen ja laita hetkeksi uuniin (noin 5-10 minuuttia).

Tee sillä välin marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää seokseen lopuksi pähkinärouhe. Ota esipaistettu pohja uunista ja levitä marenkiseos taikinan päälle. Paista 150-175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut. Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia. Täytä ja koristele kermalla ja mansikoilla.

5.7.2009

Pienen pojan ristiäiskakku



Pienelle pojalle ristiäiskakkua. Kaverin kanssa tätä suunniteltiin vaiheittain, mutta tässä yhteenvetoa ulkonäkötoiveista. Toiveissa oli vihreä kakku, muina väreinä sinistä ja turkoosia. Koristeiltaan kakku sai olla yksinkertaisen tyylikäs, kukkia (mielellään muita kuin ruusuja), kukat valkoisia, vauva kastepuvussa, mahdollisesti pupu tai raamattu vauvan vierellä ja nimi näkyvillä.

Tällainen siitä siis syntyi. Nimen päätin tehdä palikoihin. Kukat tein kaksikerroksisina, joissa alempi kukka on saanut päällensä vähän tomuväriä ja ylempi kukka on valkoinen. Kukkien keskustat saman sävyisiä kuin alemmat kukat.

Kakun muita datoja. Pohja 6 munan. Välissä vadelmamoussea, joka noin pääpiirteissään sisälsi kermaa, vadelmasosetta ja reilusti kokonaisia vadelmia + liivatetta, sokeria ja vaniljakreemijauhetta. Päällinen kaulintamassaa, valkoisen ja vihreän sekoitusta, jota vielä vaalensin valkoisella värillä. Koristeet sokerimassaa. Vauvan kastemekossa ja kukissa vielä blingblingiä, valkoista ja hopeista glitteriä. Eivät juurikaan näy kuvissa, mutta olivat tosi kivan näköiset luonnossa.


Salama-kakku



Kolme vuotta täyttävälle Viljo-pojalle oli toiveena samanlainen Salama-kakku, jonka olin omalle 2-vuotiaalle pojalleni synttärikakuksi tehnyt. Hyvin samalla tyylillä siis mentiin. Täytteeksi laitoin suklaakermaa ja banaania, sopivaa lapsille. Päällinen ja koristeet marsipaania (silmät sokerikuorrutetta). Tässä versiossa auton kyljen salamat onnistuivat edellistä paremmin, muuten tämä on lähes kopio aiemmasta kakusta.